15 Cara bagaimana nak buat content dan fokus untuk menaikkan follower Facebook

Dah give up ke hari-hari menulis tapi follower tak naik-naik. Check engagement percentage ramai bawah 10%. Nak mengiklan, dah jadi 2x ganda lebih mahal berbanding dulu kala sekalipun copywriting dah power habis. 

Ini tips dan langkah-langkah afdhol untuk diikuti. Kalau skip langkah ini, mungkin Page FB kita bukan tak naik, tapi meninggal terus.

1. Ketahui apa yang kita paling pandai dan suka buat. Kalau tak ada benda yang kita pandai, pastikan ada benda yang kita suka buat dan kita jadi suka belajar. 

 2. Tentukan siapa target awak. Kalau menulis macam budak Wicet, tapi target golongan bangsawan memang susahlah nak masuk. Kalau target bangsawan, bahasanya, tulisannya, pakaiannya semua wajib sesuai dengan golongan sasaran.

 3. Buat content di FB seboleh-bolehnya SETIAP HARI. Kalau nak cepat naiklah. Kalau nak lambat naik, buatlah 2x seminggu atau sekali seminggu. Tapi jangan komplenlah kalau tak nampak progres sangat. 

 4. FB LIVE buat masa ini ialah content paling baik menambah followers dan membuat engagement kepada followers sedia ada. 

 5. Video, Photo beserte tulisan juga ialah content yang juga sangat baik. Tetapi content sekadar text bukan content terbaik waktu ini. Malah agak corot. 

 6. KENA KONSISTEN BUAT CONTENT walaupun macam krik-krik tak ada orang nak like dan komen

 7. KENA KONSISTEN BUAT CONTENT walaupun macam krik-krik tak ada orang nak like dan komen

 8. KENA KONSISTEN BUAT CONTENT walaupun macam krik-krik tak ada orang nak like dan komen

 9. KENA KONSISTEN BUAT CONTENT walaupun macam krik-krik tak ada orang nak like dan komen

 10. KENA KONSISTEN BUAT CONTENT walaupun macam krik-krik tak ada orang nak like dan komen

 11. KENA KONSISTEN BUAT CONTENT walaupun macam krik-krik tak ada orang nak like dan komen

 12. Pada post tertentu, boleh selitkan jarum halus menjual secara macam tak menjual. Tak perasan pun ada iklan. Jika engaging, baru BAYAR ADS untuk boost post engagement atau target conversion. 

 13. Follower bertambah sikit demi sikit

 14. Maintain followers dengan live dan kadangkala offline activities seperti gathering, get together etc etc. 

 15. Itu je