Semua gambar ini diambil menggunakan smartphone Redmi berharga RM400 sahaja

Yes betul! Kita shoot masa ni guna smartphone Redmi jer tak pakai iphone pun tapi dengan skill dan ilmu yang ada, gambar boleh jadi cantik. Sebenarnya, kita guna tools apa pun it doesn’t matter, yang paling penting ialah orang dibelakang camera itu sendiri. Kalau kita beli iphone harga 6ribu sekali pun, tapi tak reti ambil gambar, tetap jugak lah tak cantik hasilnya. Buat malu jer pakai henfon mahal-mahal tapi gambar tak cantik.




Dalam kelas Smartphone Photography kami akan ajar asas fotografi smartphone; yang pakai henfon murah, henfon mahal semua boleh join. Sebab yang kami nak ajar ni teknik-tekniknya, dan teknik tu nanti boleh apply masa kita nak ambil gambar anak-anak atau family kita. PKPB pun dah nak tamat, kot la kita ada plan nak pergi berjalan ke kan, boleh la praktik puas-puas ambil gambar masa tu nanti. Tak pun, nak praktik kat depan rumah pun boleh! Nanti submit je gambar kat dalam group untuk cikgu komen.
.
Dalam kelas antara yang kami nak kongsikan ialah:
i) teknik ambil gambar reflection
ii) teknik-teknik komposisi
iii) teknik pencahayaan
iv) teknik angle dan shot yang betul
v) editing mudah
.
Kalau rasa tak dan nak join kelas masa live, boleh tengok video rakaman, kita bagi 6 bulan akses; maksudnya boleh ulang tonton banyak kali sampai faham. Boleh baca lebih lanjut mengenai smartphone photography di sini, dan photo editing di sini. Yelah, dah belajar ambil gambar, mesti belajar cara nak edit pula. Sedikit touch up boleh menaikkan seri dan mood sesebuah gambar tau. 

Related Posts

10 Apps Terbaik Ambil Gambar Landskap Guna Smartphone
10 Apps Terbaik Ambil Gambar Landskap Guna Smartphone
Pergi travel satu dunia bawa smartphone je lepas border dunia dibuka semula nanti pun boleh hasilkan gambar landskap ...
Read More
3 Tips ambil gambar Landscape seperti Professional
3 Tips ambil gambar Landscape seperti Professional
Dah ada smartphone, tripod yang best, sekarang kita kena tahu apakah tips ambil gambar Landscape seperti Professional...
Read More
Ibu Ambil Gambar di Belakang Rumah Pakai Smartphone Disangka Guna Khidmat Profesional Photographer
Ibu Ambil Gambar di Belakang Rumah Pakai Smartphone Disangka Guna Khidmat Profesional Photographer
Mak-mak tak sah kalau tak ada 'segunung' koleksi gambar anak, kan? Tapi boleh ke pastikan gambar 'segunung' tu semuan...
Read More